Proč se západní medicína nemá ráda s čínskou?

Opravdu nemá? Nevím. Na hloupou otázku hloupá odpověď. Ale kdybych článek pojmenovala: Čínská medicína je od narození té západní její chápavá kamarádka… asi by si článek nikdo neotevřel. Zaujme nás drama, kamarádství je trochu nuda.  Kde jsem vlastně vzala tvrzení, že jsou kamarádky? Západní i čínské medicíně je to jedno, co si o nich myslíme, obě tu už nějakou dobu fungují a dokud na naší planetě budou lidi, tak se asi budou obě používat. Kdo vytváří názor, za co stojí jedna nebo druhá je pozorovatel – člověk. Stvoření, které je ovlivněné tím v jaké rodině se narodilo a vyrostlo. Podle toho má nastavené senzory a pak jen filtruje a filtruje, až si přefiltruje realitu do snesitelné podoby, aby se z toho úplně nezbláznilo.

Já jsem si to vyfiltrovala taky po svém. Samozřejmě. A proto jsou pro mě kamarádky. Ve své práci používám obě a krásně se doplňují. Možná by mi vystačila jen jedna z nich, jenže nemám v hlavě tolik informací. Kde nemám fakta z té západní, používám představy z té čínské. A každý klient má jiné potřeby.

Čínskou medicínu vnímám jako jemnější z těch dvou. Člověka vidí jako malý výsek přírody, ale se stejnými principy fungování. Dřevo (představuju si kořeny) je v přírodě expanzivní, dynamické a vše prostupné a stejně tak určité procesy v nás jsou takové. Země je výživná, oheň zažehuje a zahřívá, voda chladí a kov dává hranice.  My jsme tyhle zhmotněné energie pojmenovali játra, slezina, srdce, ledviny a plíce. Jsme schopni změřit tlak, hladinu cukru, počet krvinek, objem plic, atd. ale nejsme zatím schopni sledovat energii, která tohle všechno oživuje.  Ale proto to přeci nemůžeme popřít. Už daleko předtím než se projeví problém ve struktuře, je problém ve funkci. Asi uchopitelnější je příklad z mého domovského oboru fyzioterapie: všichni chápou, že když si natrhnou sval, mozek ochranně zabrání svalům okolo, aby s poškozenou částí těla pohybovaly. Natržený sval se uzdraví, ale někdy se stává, že ochranný program přetrvá a takhle změněná funkce může pak ovlivnit celou řadu struktur v okolí. Stažené svaly způsobí kulhání, odlehčování a kdoví co ještě. Pomalu se může opotřebovat chrupavka v některém blízkém či vzdáleném kloubu. My to vnímáme nejdřív jako zvýšené napětí, pak bolest ve svalu, a pak kolem kloubu.

Podle typu člověka, kterému se sval natrhl se může situace vyvinout různě. Jsou lidé, kteří svá těla vnímají hodně a ti, kteří svá těla skoro až ignorují. Obě skupiny k tomu jistě mají své důvody a obojí je v pořádku, když toho není příliš.

S těmi, kteří jsou k tělu vnímaví se pracuje dobře v tom, že přijdou ve chvíli, kdy je bolí sval a ještě není poškozená struktura. Je ale potřeba, aby si uvědomili, že mají obrovský dar vnímání těla, a že každé píchnutí neznamená odumření svalu, artrózu 3.stupně apod., že je to jen projev dysfunkce. Tato skupina je přístupná fyzioterapii nebo čínské medicíně, které je v těchto funkčních věcech hodně silná. Fyzioterapie opraví nefunkční program v mozku a uvolní stažené svaly. Čínská medicína přes dynamickou energii dřeva rozproudí energii tam, kde nekoluje. A přes prvek země vyživí to, co je bez prokrvení a důležitých látek pro správnou funkci. No ale bez důvěry to prostě nejde:).

S těmi, kteří své tělo nevnímají, máme my terapeuti trochu těžší práci. Snažíme takové lidi naučit vnímat, co tělo říká a někdy to přináší jen samé zdánlivé komplikace. To nezbedné tělo hlásí potřebu odpočívat a zdá se, že leniví a už nikdy nebude šlapat jako hodinky. Pak se ale zregeneruje a zase funguje jako obvykle, ne-li lépe. Tahle skupina lidi je zvyklá jít hodně přes své hranice. Mají silnou vůli, takže když se pak rozhodnou, že se uzdraví, tak se teda uzdraví. Když se rozhodnou, že se neuzdraví a tělo dál nevnímají, struktury se přetíží, kloub se opotřebuje a je potřeba ho vyčistit, vyměnit, stabilizovat apod. A díky naši západní medicíně to můžeme a umíme taky.

Bylo by zjednodušující napsat, že čínská medicína je funkční a západní strukturální, protože fyzioterapie řeší taky funkci a čínská medicína umí pracovat i se strukturou. Škatulky jsme zas vytvořili my, protože mozek potřebuje třídění. Jinak by se utopil v záplavě informací.

Vlastně jsem vám jen chtěla nabídnout můj pohled na aktuální téma. Posdílet, jak to mám v hlavě roztříděný já. Obě medicíny používám a píšu o svých zkušenostech. Jsem si ale vědoma, že jsem taky jen to stvoření s omezeným vnímáním světa a můžu se úplně mýlit.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *